Vitenskapen forklarer: Hvorfor du burde berøre andre.

penBerøring for medgjørlighet.
Forskerene Willis og Hamm gjorde en studie i 1980 hvor de forsøkte å få folk til å skrive under på en underskriftskampanje. 55% av de som ikke ble berørt gikk med på å skrive under, mens hele 81% av de som ble berørt én gang på overarmen skrev under!

I en annen studie ba de mennesker fylle ut et spørreskjema, og her økte antallet fra 40% til 70% etter berøring. Effektene her var, ikke overraskende, sterkest når menn ble berørt av damer.

Kilde: http://link.springer.com/article/10.1007%2FBF00987054
 
Berøring for hjelp.
Nicolas Gueguen fant i 2003 at prosenten av mennesker som var villig til å hjelpe andre til å plukke opp noe de hadde mistet på bakken gikk opp fra 63% til 90% når de som ble spurt om hjelp opplevde en lett berøring på armen.
Kilde: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14658752
 
Berøring for makt.
Berøring signaliserer makt. Henley (1973) observerte folk i store byer og fant at mennesker som hadde en tendens til å berøre andre generelt sett var mennesker av høyere status, og Summerhayes og Suchner (1978) fant at vi antar at mennesker som berører andre har mer makt i samfunnet.

Berøring kan altså hjelpe deg å skape et inntrykk av at du er en person med høy status, og dermed forbedre responsen du får fra mennesker du møter.
Kilder: http://psycnet.apa.org/index.cfm?fa=search.displayRecord&UID=1974-09007-001& http://link.springer.com/article/10.1007%2FBF00288381
 
Berøring for å kommunisere.
Forskeren Matt Hertenstein og hans team gjorde i 2006 to øyeåpnende undersøkelser i USA og Spania som demonstrerte hvor mye vi kan kommunisere gjennom kun berøring.

Deltakerne ble hindret fra å se hverandre, og så forsøkte de å kommunisere 12 ulike følelser til den andre personen kun gjennom berøring. Mottakeren klarte å identifisere følelsene sinne, frykt, avsky, kjærlighet, takknemlighet og sympati med opp til 83% nøyaktighet. For å sette det i kontekst, så er det et like høyt nivå som når vi kan se den andres ansikt!
Kilde: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16938094
 
touchBerøring for å skape godt inntrykk.
De franske forskerne Erceau og Gueguen gjorde i 2007 et eksperiment hvor de snakket med tilfeldige menn hos en bruktbilforhandler. Halvparten av mennene ble berørt lett på armen i ett sekund, den andre halvparten ble ikke det. Etterpå rangerte den halvparten som hadde blitt berørt selgeren som signifikant mer ærlig, vennlig, oppriktig og snill. En ett sekunds berøring kan altså utgjøre en stor forskjell i hvordan folk oppfatter deg.
Kilde: http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3200/SOCP.147.4.441-444
 
Berøring for en date.
Gueguen fant, kanskje ikke overraskende, ut i 2007 at kvinner som opplevde en lett berøring på armen når de ble spurt om telefonnummeret sitt av en mann på gaten, eller bedt om å danse av en mann på et utested, også responderte signifikant bedre enn de som ikke gjorde det.

Videre undersøkelser viste at kvinnene ga mannen en høyere score på dominanse når de hadde blitt berørt enn når de ikke hadde det, og vi vet jo allerede at kvinner responderer godt på menn som tar ledelsen.
Kilde: http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15534510701316177#.U7PcsPmSySo
 
Obs:
Alle disse studiene baserer seg på passende berøringer. Upassende, påtrengende og/eller for langvarige berøringer vil av folk flest oppfattes som ubehagelig og gi motsatte resultater av det disse studiene viser.

Det finnes også en liten gruppe mennesker som ikke liker å bli berørt i det hele tatt, disse menneskene vil mest sannsynlig ikke respondere slik disse studiene viser.

Med andre ord: Ikke vær påtrengende, berør trygge områder (overarm, midt på rygg, o.l.), og kun i veldig korte perioder av gangen ? frem til dere blir litt bedre kjent og du kan øke berøringen mer, selvsagt;)


-Torkel

PS: Besøk www.genuine-connections.com for flere artikler, videoer og annet godis!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Genuine Connections

Genuine Connections

34, Oslo

Genuine Connections er Norges mest profilerte firma innen dating, sjekking, forhold og sex. På denne bloggen deler vi artikler som vi har skrevet gjennom årene på alt fra hvordan en best mulig kommer i kontakt med fremmede, til hvordan en får telefonnummer, gjennomfører dates og innleder seksuelle og romantiske forhold. Se våre nettsider med mer gratis innhold på www.Genuine-Connections.com!

Skaff deg våre ebøker:

Kategorier

Arkiv

hits